Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik Programı SSS

MBCP Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bu sayfamızdan ziyaretçi ve katılımcılarımızın sık sorduğu sorulara cevaplar bulabilirsiniz. Cevabını bulamadığınız sorular için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sık Sorulan Sorular

Cevabını bulamadığınız sorular için aşağıda bulunan form üzerinden bizimle iletişime geçebilir yada bizi arayabilirsiniz.

Doğumda bir doula ya da ebeyle çalışmak ve bir MBCP grubuna katılmak birbirinden farklı süreçler ve desteklerdir. Ebe ya da doula hem gebelik yolculuğunda, hem doğumda, hem de doğum sonrasında size destek olur. MBCP, bir grup çalışması olarak gebelik ve doğum deneyimine hazırlanmanız ve deneyimi içselleştirmenizde size destek olur. Ancak bir doula desteği almak sizin, eşinizin ve bebeğinizin size özgü ihtiyaçlarınızı gözeterek bireysel bir destek sunar. Hem MBCP eğitimine katılmak hem de doula ya da ebe desteği almak gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçte tam olarak desteklenmeniz adına kendinize sunacağınız değerli bir fırsat olacaktır.

Dünyada ikinci (ya da üçüncü) bebeklerini beklerken bu programa katılanlar pozitif geribildirimlerde bulunuyorlar. Bir sonraki doğum sırasında, bir önceki doğumun etkilerinden sıyrılarak “şu ana” ve “şu anki deneyime” dönmek için midfulness pratiği verimli bir alan sunabiliyor. MBCP’de doğum öncesi çalışmalar yaparken, mindfulness pratiği içinde güçlü anıların etkilerinin geldiğini ve canlandığını farkederek tekrar “şu ana” dönmeyi deneyimliyoruz. Üstelik hayatta bir “an” diğerinden farklı iken, her doğum birbirinden farklı. Aynı anne yapıyor olsa bile, bu kez beden ikinci anneliğine giden yolda yürüyor. Her deneyimin birbirinden farklı olduğunu zihnen bilsek de bunu program boyunca pratiklerin içinde deneyimleyerek anlamak “bu doğum deneyiminde” kalmayı kolaylaştırabiliyor.

Daha önce benzer bir sürece katılmış olsanız da, daha önce meditasyon ve mindfulness pratiğiniz olsa da şu anki gebeliğinizde bu programa katılmanız daha önce öğrendiklerinizin tekrar olmayacaktır. Aksine siz iki çocuklu hayata hazırlanırken bu kez deneyimizde şu anki ihtiyacınıza karşılık verecek yeni bir şey öğrenebilir ve deneyimleyebilirsiniz. Bunun yanısıra ikinci (ya da üçüncü) bebeğinizi beklerken farkındalık pratiğinizde derinleşme ve eşinizle/partnerinizle birlikte genişleyen ailenize hazırlanma olanağı bulabilirsiniz.

Yolculuk, hastalık ya da beklenmeyen durumların yaşanması halinde derse katılmanız mümkün olmayabilir. Eğer bu süreçte evdeki pratiklerinizi yapmaya devam ederseniz ve o hafta sınıfta neler yapıldığını öğrenirseniz bir sorun olmayacaktır. Ayrıca böyle bir durumda MBCP eğitmenleri olarak sizinle iletişime geçiyoruz, pratikte herhangi bir güçlük yaşarsanız yardımcı olmak üzere buradayız.

Evet. Doğum şekli ne olursa olsun deneyimlediğimiz süreç doğumdur. Sezaryen doğumda tamamen anda olduğunuz ve tüm mevcudiyetinizle bebeğinizi karşıladığınız bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra sezaryen doğum sonrasında da ağrı deneyimlenebilir. Bu noktada mindfulness doğum sonrasındaki ağrılarla baş etmede, doğum sonrası iyileşme sürecinde ve emzirmede yaşanabilecek zorlanma anlarında size yardımcı olabilir. MBCP sadece doğum odasını değil sonraki aile olmak, lohusalık, erken bebeklik ve çocuk bakımı dönemlerini de kapsar; bütüncüldür.

Hayır. Bu program mindfulness pratiği içinde doğum ve ebeveynliğe hazırlanmak isteyen herkese yöneliktir. Mindfulness, doğum tercihlerinden bağımsız olarak, herkese kazanımlar sunmaktadır. Gerçeği söylemek gerekirse, doğum bilinmezliklerle dolu bir yolculuktur. Doğum tercihlerimiz elbette olacaktır, ancak “o” doğumda neler olacağını ancak doğum sırasında görebiliriz. Doğum için tek bir “doğru” yol yoktur. Pek çok farklı seçenek arasından duruma bağlı olarak siz kendi yolunuzu bulacaksınız. Bunun yanı sıra programa katılan bazı anne ve babalar doğuma dair inançlarının, kendi kapasitelerine ve tercihlerine dair fikirlerinin ve güvenlerinin programla birlikte değiştiğini de ifade etmektedir.

Elbette. Bu programa tek başına katılan annelere de kapımız her zaman açık ve bu şekilde katılan anneler de programın kendilerine çok destek olduğunu belirtiyorlar. Eğer eşiniz/partneriniz varsa ve programın tamamına katılamayacaksa, istersen en azından giriş oturumuna katılabilir. Giriş oturumunda neler öğreneceğimizi ve evde partnerinizle nasıl pratik yapacağınızı paylaşıyor olacağız.

Evet. Elbette yalnızca bir ebeveynin katılımı da mümkün; ancak her iki ebeveynin de gruba katılımını öneriyoruz. Her ebeveyn, kendi ebeveynlik yolculuğunda kendi güçlükleri ile yüzyüze geliyor. Dolayısıyla her iki ebeveynin de mindfulness pratiğini öğrenmesi ve yapması kendi ebeveynlik yolculuğunda kolaylaştırıcı ve dahası zenginleştirici olabiliyor. Özellikle babaların bu sürece katılımı anneye doğumda nasıl destek olacaklarına ve doğum sonrasında aile hayatının kurarken karşılaşabilecekleri zorlukları her iki ebeveynin birlikte aşmalarına yardımcı olabiliyor (Babaların programa neden katılmaları gerektiğini düşündüğümüze ilişkin şu yazıya göz atabilirsiniz). Programa katılan ebeveynler doğumda ve sonrasında karşılaştıkları zorluklarda beklediklerinden daha sakin olduklarını, deneyimin olumlu bir anı olarak yaşandığını belirtiyorlar. Ayrıca bu programa katılan ebeveynler programın kendi ebeveynlik yaşantılarının da ötesinde hayata bakışları ve ebeveynlikten bağımsız kendi halleri için de destekleyici olduğunu ifade ediyorlar. Zira farkındalık bir yaşam becerisi.

Ayrıca şunu da belirtmek isteriz; eşlerin katılamaması durumunda gebelikte, doğumda ya da sonrasında size eşlik edecek yakınlar da gebe ile birlikte katılım sağlayabilir.

MBCP kapsamında basit beden hareketlerini de içeren farklı meditasyon pratikleri öğreniyoruz ve her oturumda bu pratikleri birlikte yapıyoruz. Ayrıca katılımcı anne ve babalardan sizlerle paylaştığımız ses kayıtlarını da kullanarak evde pratik yapmanızı da bekliyoruz. Çünkü gerçek öğrenmenin kişinin kendi deneyimleriyle geleceğine inanıyoruz. Belki bu programa katılmak size zorlayıcı görünebilir ve emin olun ki bir bebek ve çocuk büyütmek kadar değil ☺ Mindfulness doğum ve ebeveynliğe ilişkin bu zorlukların içinden geçebilmek için bir yol sunuyor. Eğitim içinde yaptığımız pratikler, stres yaratan bir durum olarak yangını düşündüğümüzde, yangın ihtimaline karşı yangın tatbikatı yapmak gibi. Sizi bekleyen deneyimin içinden geçerken öğrendiklerinizi uygulayabilmeniz için bolca pratik alanı açmak istiyoruz.

Doğuma ilişkin konular genel olarak doğuma hazırlık sınıflarındaki içeriklere benzerdir. Doğumun fizyolojisi, doğum pozisyonları, emzirme gibi konular MBCP’de yer almaktadır. Ancak diğer doğuma hazırlık eğitimlerinden farklı olarak MBCP, sizi yalnızca doğum değil, doğumdan sonraki bebekli yeni yaşama da hazırlanmanıza destek olur. MBCP kapsamında hayatınız boyunca kullanabileceğiniz pratikler öğrenebilirsiniz. Haftalık akışı görmek ve konular hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Shopping Basket