Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik Programı (MBCP)

Eğitime Bugün Kayıt Olabilirsiniz!

9 haftalık MBCP Eğitimine katılmak veya ön bilgi almak için hemen yan tarafta bulunan formu doldurabilirsiniz. 

Yaklaşan Program - MBCP

Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik Programı

0Gün
:
0Saat
:
0Dakika
:
0Saniye
cropped-cropped-mindful-dogum-logo-2.png

Mindfulness ve Doğum

Doğumun ve Hayatın Kasılmalarına Hazırlanmak

Gebelik ve doğum, insan hayatında en özel zamanlar arasında yer alır. İki yetişkinin anne ve babaya, iki kişilik bir ailenin farklı ihtiyaçlarla daha kalabalık bir aileye evrildiği yoğun ve dönüştürücü bir süreçtir. Böylesine yoğun bir deneyime hazırlanmak, gebelik ve doğum üzerine bilgiler edinmek üzere okumalar yapmak, daha önce üzerine belki de hiç düşünmemişken doğum tercihlerini keşfetmeye ve bu tercihlere uygun seçimler yapmaya çalışmak da ayrıca yoğundur; anne ve babanın kendisini de doğum ve ebeveynliğe dair içsel olarak keşfettiği bir süreçtir. 

Doğuma ve ebeveynliğe hazırlık sürecinde zihinlerindeki pek çok soruya yanıtlar bulmaya çalışırken doktorlarına, güvenilir kaynaklara ve belki de daha önce benzer bir deneyimi yaşamış kişilere danışırlar. Böylece olası ihtimallere karşı bilgi edinmiş olurlar. Bir yandan da “o” anne ve babanın bebeğinin dünyaya geldiği doğum deneyiminde olacaklar “o” deneyime özgü olacaktır. Olacakları kabul etmek konusunda ebeveynlere yardımcı olan bir deneyim sunan farkındalık çalışmaları da bu bilgilere ek olarak anne ve babanın içsel olarak kendi deneyimlerine hazırlanmalarına yardımcı olur. Mindfulness çalışmaları içinde gebelik ve doğuma hazırlanmak aynı zamanda doğumdan sonraki süreçte ebeveynliğe de hazırlanmak için bir yol sunar.

dogum-mindfulness

Mindfulness Nedir?

Mindfulness, içinde bulunulan anda kişinin kendi bedeni ve zihninden başlayarak, olan biten her deneyime kendini açabilmek için ihtiyacımız olan araçları sunar. Mindfulness bir yaşam becerisidir; hayatın her anında yaşanan deneyimde kalabilmek, zihin geçmişte olan anılar ya da gelecekte olabilecek senaryolarla ilgilenmeye başladığında, nazikçe zihni içinde bulunulan ana geri çağırmak üzere yapılan bir davettir. Gündelik hayatımızdaki deneyimlerimizde çoğunlukla “otomatik pilotta”, deneyimin içinde zihnimizde ve bedenimizde neler olduğunu keşfetmeye anlık fırsatlar yaratmadan tepkiler veririz. Mindfulness pratiği, bedenimizde ve zihnimizde deneyimin içinde neler olduğunu keşfederek tepkiden farkındalıkla yanıta geçmemizi mümkün kılar. 

Doğumda ve Ebeveynlikte Mindfulness’ın Yeri

Dünyada bir insanın yaşam döngüsü içinde yer alan farklı dönemlere odaklanmış pek çok “Mindfulness Temelli” pratik ve eğitim programı bulunmaktadır. Bu pratiklerin hepsinde kişinin “anda kalmaya” dair becerilerini güçlendirmek üzere pratikler yer almaktadır. Doğum gibi yoğun ve dönüştürücü bir deneyimin içinden yargısız bir tanıklıkla geçebilmek, karşımıza çıkan seçenekler ve deneyimlerde farkındalıkla karar vermemizi ve deneyimimize farkındalıkla yön vermemizi kolaylaştırır.

Faydaları

Dünyada bir insanın yaşam döngüsü içinde yer alan farklı dönemlere odaklanmış pek çok “Mindfulness Temelli” pratik ve eğitim programı bulunmaktadır. Bu pratiklerin hepsinde kişinin “anda kalmaya” dair becerilerini güçlendirmek üzere pratikler yer almaktadır. Doğum gibi yoğun ve dönüştürücü bir deneyimin içinden yargısız bir tanıklıkla geçebilmek, karşımıza çıkan seçenekler ve deneyimlerde farkındalıkla karar vermemizi ve deneyimimize farkındalıkla yön vermemizi kolaylaştırır.

MBCP’nin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Faydaları

Programın geliştirilmesinin ve yıllardır dünyanın dört bir yanında uygulanmaya başlanmasıyla yürütülen bilimsel araştırmalar da anne ve babaların ifadelerini doğrular nitelikte sonuçlar ortaya koydu.

mindful-dogum-logo-5

Doğuma dair özgüvenin artması

mindful-dogum-logo-5

Algılanan ağrının azalması/ağrıyla kurulan ilişkinin değişmesi

mindful-dogum-logo-5

Gebelikle ilişkili kaygıların azalması

mindful-dogum-logo-5

Doğumda algılanan stresin azalması

mindful-dogum-logo-5

Doğum korkusunun azalması

mindful-dogum-logo-5

Doğum sonrasında post-partum depresyon bulgularının azalması

mindful-dogum-logo-5

Doğum deneyiminin pozitif bir anı olması

mindful-dogum-logo-5

Farkındalık becerilerinin artması

mindful-dogum-logo-5

Algılanan ağrının azalması/ağrıyla kurulan ilişkinin değişmesi

Kaynaklar: Duncan ve Bardacke, 2010; Duncan ve ark., 2014; Duncan ve Shaddix, 2015; Lönnberg ve ark., 2020; Veringa ve ark., 2016

Son sözü Farkındalıkla Doğum kitabında Nancy Bardacke’nin alıntıladığı bir katılımcı ifadesiyle söylemek yerinde olacak:

“Mindfulness size istediğiniz doğum deneyimini vermez; ancak başınıza gelen doğum deneyimine aşık olmanız için bir yol sunar.”

MBCP Nasıl Uygulanır?

Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik

MBCP, biri tüm gün çalışması ve olmak üzere dokuz oturumdan oluşan ve bütün  katılımcılar doğum yaptıktan sonra bir yeniden buluşma oturumunu da içeren bir programdır.

→ Oturumlar online ya da yüzyüze olarak grup halinde ve haftada bir gün iki buçuk saat olarak gerçekleştirilir.

→ Oturumlar mindfulness pratiklerinin birlikte deneyimlenmesini içerirken, oturumlar arasında katılımcıların evde yapmaları önerilen çalışmalar yer almaktadır.

→ Katılımcıların bireysel deneyimlerini grup içinde paylaşılarak deneyimin zenginleştirilmesi hedeflenir. 

Zihnin anda kalmasına yardımcı olan mindfulness pratikleri, doğumda ağrıyla baş etmek üzere yapılabilecek mindfulness çalışmaları, zihin/beden perspektifiyle doğumun fizyolojisi, eşlerin doğumda birbirine destek olması için kullanabilecekleri yollar, doğum pozisyonları, emzirme, yenidoğan bebeğin ihtiyaçları ve doğum sonrası bakım gibi konuların “katılımcıların kendi yaşam deneyimlerinden yola çıkarak ve farkındalıkla” çalışıldığı MBCP’nin haftalık içerikleri ve akışı şu şekildedir:

  • 1. Oturum

    Mindfulness nedir? Gebelik ve doğumda değişim.

  • 2. Oturum

    Bedene ilişkin farkındalık çalışmaları

  • 3. Oturum

    Doğumun fizyolojisi, ağrının yapısı

  • 4. Oturum

    Farkındalık pratikleri, ağrıyla başetme yöntemleri

  • 5. Oturum

    Doğumda pozisyonlar, ağrıyla başetme yöntemleri

  • 6. Oturum

    Doğumun 8P’si: Nedenler ve sonuçlar, ağrıyla başetme yöntemleri

  • 6. ve 7. Oturumlar arası

    6. ve 7. Oturumlar arasında belirlenen bir günde “online tüm gün çalışması”

  • 7. Oturum

    Farkındalık çalışmaları, yenidoğanla yaşamak

  • 8. Oturum

    Farkındalıkla aile kurmak, emzirme

  • 9. Oturum

    Kapanış pratikleri

  • 10. Oturum

    Bebekle yeniden buluşma: deneyimlerin paylaşımı

Her oturumun sonunda eğitimciler, katılımcı anne ve babaları grup içinde deneyimlenen pratikleri bir sonraki oturuma kadar yapmaya davet ederler. Her oturumun başında bir önceki hafta evde yapılan pratiklere ilişkin deneyimlerin paylaşılması için katılımcılara fırsat verilmesi hem grup deneyim aktarımını destekler; hem de katılımcıların zorlandıkları ya da keyif aldıkları anlar üzerine birlikte düşünme fırsatı verir. 

 

mbcp-ebeveynlik-egitimi
mbcp-ebeveynlik

On haftalık bir programa katılmak anne ve babalara zor görünebilir; ancak emin olun doğumdan ve ebeveynlikten daha zor değildir” der Nancy Bardacke. MBCP, gebelikten itibaren doğum ve ebeveynliğe kendi ihtiyaçlarının, koşullarının, bedeninin ve zihninin farkında olarak hazırlanma olanağı sunar. 

Shopping Basket