Doğum hastane odasında bitmiyor; anne ve baba için devam ediyor.
Her şey hastaneye iki yetişkin olarak gidip iki yetişkin üç bebek eve dönerken yeniden şekilleniyor. Mahallemizdeki manavla kurduğumuz ilişkiden okuduğumuz kitaplara kadar her şey yeniden yapılanıyor. Doğum hastane odasında bitmiyor; anne ve baba için devam ediyor. Anne, baba ve bebek bu yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışırken yeni hayat da bu sancılarla doğuyor.
Her şey hastaneye iki yetişkin olarak gidip iki yetişkin üç bebek eve dönerken yeniden şekilleniyor. Mahallemizdeki manavla kurduğumuz ilişkiden okuduğumuz kitaplara kadar her şey yeniden yapılanıyor. Doğum hastane odasında bitmiyor; anne ve baba için devam ediyor. Anne, baba ve bebek bu yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışırken yeni hayat da bu sancılarla doğuyor.
Doğuma dair deneyimlerimiz, inançlarımız, tanıklıklarımız bebeğimizin rahme tutunduğunu öğrendiğimiz gün oluşmuyor kuşkusuz. Çocukluğumuzdan itibaren pek çok doğuma şahit oluyoruz. Belki kardeşimiz, yakınlarımız, evcil hayvanımız, sonra yetişkinlikte arkadaşlarımızın bebekleri, hatta belki sinemada gördüğümüz doğum sahneleri, dinlediğimiz doğum hikayeleri… derken doğuma dair pek çok anı zihnimizde birikiyor. Zihnimizde bir “gebelik” ve “doğum” imgesiyle bu yolu yürüyoruz. Zihinde birikenler beklentilerimizi de şekillendiriyor.
Hayatın her anında olduğu gibi bebeğimizin doğumuna da “tam olarak” hazır olmak belki mümkün değil. Ve bir yandan da kendi bedenimiz ve zihnimizde olan bitenleri, çevremizde beliren yeni koşulları kabul ederek bu yoğun deneyimin içinden geçip yola devam etmek de mümkün. Mindfulness hayatla kurduğumuz bağı dönüştürürken bu yoğun deneyimin de içinden geçebilmek için bir başka seçenek, bir başka yol sunuyor.
Mindful Doğum ekibi olarak başta “Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik-MBCP” programı olmak üzere “farkındalık”ı merkeze alan pek çok atölye ve eğitim programıyla sizlere yaşam, doğum ve ebeveynlik yolculuğunuzda eşlik etmeyi umuyoruz.
8 ve 11 yaşlarındaki iki çocuğumuzu İstanbul’da eşimle beraber büyütüyoruz. Boş zamanlarımın boş kalmasına özen gösterirken, spor olarak kayak ve pilatese zaman ayırıyorum. Atık tüketimini azaltmak için daha az plastik kullanmayı önemsiyor ve yakın çevremi teşvik ediyorum. Empresyonist akımdan resim sanatçısı Toulouse Lautrec hayranıyım.
2004'te Koç Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra kurumsal kariyerime hızlı tüketim sektöründe ilerledim. 2011 yılında yeni annelere özel inovatif ürünler sunan ve bu alanda sosyal sorumluluk ve gönüllü işleri yapan markamızın kurucu ortağı oldum. Girişimcilik ekosisteminde markamız ile birlikte kendi ailem de büyürken, hem fiziksel hem duygusal olarak yorulduğum bir dönemde, hayatımda daha iyi bir denge oluşturabilmek için 2013’te nefes egzersizlerine ve meditasyon pratiklerine başladım. MBSR ile tanıştıktan sonra ise, bu programın içerisindeki pratiklerin yaşam pratiği haline dönüşmesindeki kolaylığı bu konuda derinleşme isteğimi doğurdu.
2017’de Kaliforniya Üniversitesi San Diego (UCSD) Farkındalık Temelli Mesleki Eğitim Enstitüsü’ndeki (www.mbpti.org) Mindfulness Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisi Steven Hickman ve baş eğitim danışmanı Susan Woods ile Yoğunlaştırılmış Eğitmenlik Eğitimini (MBSR-TTI) tamamladım. Halen UC San Diego School of Medicine mentorluk programına bağlı olarak Yale Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunu ebe-hemşire, sertifikalı yoga ve MBSR eğitmeni Kathleen Mitcheom süpervizyonu ile çalışıyorum. Yetişkinlere bireysel olarak, hamile annelere, okul ve kurumlara grup eğitimlerime devam ediyorum.
Kaliforniya Üniv. San Diego (UCSD) Center for Mindfulness, UC San Diego Tıp Okulu, Portekiz
Steven Hickman Psy. D. & Susan Woods LICSW, MSW – 2017
Yale Üniv. Ebe-Hemş., Yoga, MBSR kıdemli Eğitm. Kate Mitcheom, toplam 22 saat, 18 ay – 2018/2020
11 Hafta – Mindful For Life, Natalie Zannettou – 2019
Nancy Bardacke, 9 Aylık Eğitici Eğitimi ve Mentorlük – 2020
Tai Chi Qigong Temel Eğitimi Zendo- 2020
6 Hafta- Mindful Schools, Kristin Neff & Lisa Baylis – 2020
5 Günlük Eğitmen İnzivası – Brown Üniversitesi, Kate Mitcheom MSN & Lucia McBee MSW – 2020
Ankara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldum ve bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra yüksek lisans eğitimini 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladım. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde başlayan akademisyenlik yolculuğuma ise halen Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde öğretim elemanı olarak devam etmekteyim.
2014 yılı Eylül ayında oğlumun dünyaya gelmesiyle birlikte akademik ilgi alanım “erken çocuklukta öz düzenleme”den bebeklik döneminde Montessori eğitimine kaymasıyla, doktora tezim kapsamında bebeklik döneminde ev merkezli Montessori eğitimi üzerine yapmaya başladığım tez çalışmamı tamamlamak üzereyim.
0-6 yaşta Montessori eğitimlerimi Türkiye’de Emel Çakıroğlu Wilbrandt ve Uluslararası Montessori Derneği (AMI)’ne bağlı olarak Londra’da faaliyet gösteren Maria Montessori Institute’den aldım. Bir süre Hollanda’da, 0-3 yaş Montessori eğitimimi aldığım hocam Heidi Philippart’ın kurucusu ve sahibi olduğu 2 Voices Montessori Pre-School’da 0-3 grubu Montessori öğretmeni olarak çalıştım. Montessori eğitimine ilişkin projeler ve 0-3 yaşta evde Montessori üzerine yazılmış bazı kitapların çeviri çalışmalarını yürütüyorum. Ayrıca gebelikten üç yaşa kadar çocukları olan ebeveynlerle Montessorik ebeveynlik konusunda, “Evde Montessori Ebeveyn Eğitimi” programını büyük bir keyifle sürdürüyorum.
Bunun yanı sıra bebeklik dönemine ilişkin araştırmalarım sırasında “doulalık (doğum destekçiliği)” kavramına rastladığında “Keşke doğumumda bir doulam olsaydı” diyerek o gün doula olmaya kadar verdim ve kararımdan bir süre sonra 2018 yılında İçsel Doğum’da doulalık eğitimi almaya başladım. Yaklaşık üç yıldır aktif olarak doğum ve lohusa doulalığı yapıyorum; anne, baba ve bebeklerine bu yoğun ve dönüştürücü deneyim sırasında destek vermeye çalışıyorum.
İçsel Doğum’da aldığım eğitimler sırasında “farkındalık” kavramıyla tanıştım ve farkındalığın genel olarak hayata bakışımı ve kendi ebeveynlik deneyimimi de başka bir boyuta taşıdığı farkettim. Sonrasında bu konuda derinleşmek isteyen dürtümü takip ederek Mindfulness’a ilişkin eğitimler almaya başladım. İlk olarak Florence Meleo-Meyer ve Saki Santorelli tarafından online olarak yürütülen sekiz haftalık MBSR kursunu tamamladım. Ardından Eline Snel Mothod’un Türkiye temsilcisi Sepin İnceer tarafından yürütülen S-MBSR eğitimini salgından hemen önce yüzyüze tamamlama fırsatı buldum. 2020 yılında Mindfulness Temelli Doğum ve Ebeveynlik Eğitici Eğitimi’ne (MCBPTT) başladım. Bu sayede sevgili yol arkadaşım Duygu Badur ile tanıştım ve Duygu’nun yürüttüğü MBSR eğitimini tamamladım. Halen MBCP yolculuğuma sevgili yol arkadaşım Duygu Badur ile sürdürmekten inanılmaz keyif almaktayım.
İçimde yemyeşil bir ormanın içinde bir göl var gibi hissediyorum. Yaptığım her şeyle, -doulalık, çocuk gelişimcisi olmak, Montessori eğitmenliği, MBCP eğitmenliği ve bütün bu alanlarda bir akademisyen olarak araştırmalar yürütmek-, o gölü su taşıyorum gibi hissediyorum. O göl ben’im, anne Ezgi, çocuk Ezgi, kadın Ezgi. Ve bu gölün kenarında misafirlerim olan ebeveynlerle çalışmaktan muazzam bir keyif alıyorum.
Merak Ettiklerinizi Sorun. En Kısa Sürece Sizinle İletişime Geçeceğiz.
Size mail veya telefon aracılığı ile ulaşarak bilgi vereceğiz.
Bazı durumlarda gönderilen mail SPAM veya REKLAM klasörüne düşebilmektedir. Lütfen kontrol ediniz. Sizi 0216 606 16 11 numaradan arayacağız.