Farkındalıkla Lohusalık Eğitimi

Farkındalıkla Lohusalık Eğitimine Kayıt Olmak İçin Yan Bölümde Bulunan Ön Bilgi Formunu Doldurabilir veya Bizi Telefon İle Arayabilirsiniz. Eğitim hakkında ayrıntılı bilgi almak sayfamızı alt bölümlerine ilerleyiniz.

Farkındalıkla Lohusalık

Doğum Sonrasında Farkındalık Becerilerini Kullanmak

Modern yaşamda doğum, rahmin kasılmalarıyla başlayan ve bebeğin dünyaya gelişi ile son bulan fizyolojik bir olay olduğuna dair bir inanış hakim. Bu inanışın pek çok temeli bulunuyor; ancak doğumun medikalleşmesi ile doğum üzerine yapılan araştırmalar ve istatistiklerin de bu algıya katkısı olduğu aşikar. Tıp alanında yapılan araştırmalarla doğuma dair ortaya konan istatistikler elbette doğumun fizyolojik boyutuna ışık tutuyor ve sağlık personeli açısından doğum deneyimini açıklıyor. Ancak doğum, anne ve babanın deneyimi açısından bebeğin dünyaya gelişiyle bitmiyor. 

Doğum, anne ve babanın deneyimi açısından bir labirent gibi. Yürünecek tek bir yolun olduğu doğum labirentinin merkezinde bebeklerini kucaklarına alan anne ve babalar için doğum deneyimi merkezden çıkışa geri dönüş yolculuğunda çok benzer koşullar içinde devam ediyor. Lohusalık olarak adlandırılan bu dönemde bir yandan annenin bedenindeki değişimler sürerken, diğer yandan anne, baba ve bebek yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışıyor. Bu da en az gebelik ve doğum kadar dönüştürücü ve yoğun bir deneyim; dolayısıyla anne ve babaların lohusalık ve ilk ebeveynlik deneyimleri için hazırlanmaları büyük önem taşıyor.

farkındalikla-lohusalik-mbcp

Doğuma hazırlıkta olduğu gibi lohusalığa hazırlığın bir bölümü de bu dönemde olabileceklere dair bilgi edinmek oluşturuyor. Doktor, psikolog ve çocuk gelişimcilerden bilgi almak, güvenilir kaynakları okumak lohusalığa hazırlığın bilgiye dayalı bölümünü karşılayabiliyor. Bunun yanı sıra hayatın her anında ve buna bağlı olarak gebelik ve doğumda da olduğu gibi lohusalıkta da deneyimin ne olacağını tam olarak önceden bilmek mümkün değil. Dolayısıyla lohusalıktaki yoğun deneyimi anbean farkında olarak yaşamak için mindfulness pratikleri yine destekleyici oluyor. 

Hastaneye iki yetişkin olarak giden anne ve baba, bebekleri kucaklarında evlerine geri dönerken iki yetişkin ve bir bebek olarak kapıdan içeri girmiyor. Aynı zamanda iki yetişkinden bir anne, bir baba ve yepyeni bir çift ilişkisi doğmuş oluyor. Bebek gibi aynı zamanda anne, baba ve anne-baba ilişkisinin de bakıma ihtiyacı oluyor. Yaşamın ilk aylarındaki ebeveynlik deneyimi yalnızca bebeğin ihtiyaçlarını gözetmesi gerektiğini düşünen anne ve baba için beklediklerinden çok daha yoğun bir deneyim olarak karşılarında durabiliyor. Doğuma dair olduğu gibi ebeveynliğine dair de hayalleri ve istekleri olan anne ve babalar, anbean ebeveynlik hallerini keşfediyor ve zaman zaman (hatta belki çoğu zaman) bu haller, hayallerle örtüşmüyor. Beklenmeyen pek çok duygu, düşünce ya da bedenden gelen duyumlar labirentin dönüş yolunda her köşeden anne ve babanın karşısına çıkabiliyor

Gebelik ve doğumda olduğu gibi lohusalığın yoğunluğunun içinden geçerken mindfulness pratikleri belki hayal edilen ebeveynlik deneyimini anne ve babalara vermiyor; ancak yaşanan deneyimin tüm kalple ve şefkatle kabul edilebilmesi için anne ve babalara bir yol sunuyor. Anne ve babalar farkındalıkla attıkları her adımda hem kendilerinin, hem ilişkilerinin, hem de bebeklerinin ihtiyaçlarının farkında olabilirken; bu yolculukta kendilerine de merakla bakma ve kendilerini de yeniden keşfetme olanağı buluyor.

2018 yılında yapılan bir araştırmada MBCP programına katılan anne ve babaların ebeveynlik deneyimlerine ilişkin görüşleri alınıyor. 

Gebelik ve doğumda olduğu gibi, lohusalıkta da “farkındalıkla” zorlu anların içinden geçmek ve zorlu anları pozitif deneyimlere dönüştürmek mümkün. Pozitif bir lohusalık için şimdiden adım atarak bir MBCP grubuna katılmak için hiç geç değil…

Shopping Basket